Urk

Urk,… mooie stad, maar ingepoldert. Je bent dan ook “op” Urk en dat is een belevenis. Ik zal even iets meer tekst en uitleg geven, voordat ik vertel wat je op Urk zoal kunt beleven, of beter gezegd, wat Urk aan mij beleefde.

 

Afgelopen weekend zijn we bij IMS Europe geweest. Dat klinkt al lekker internationaal en supercool. Het staat voor Introductie Mercy Ships Europa en het is eigenlijk de minder coole versie van de IMS Texas. Die duurt namelijk een week en daar leer je coole dingen zoals brandjes blussen, crowd management enz… Afijn, nu is alles in Texas veel cooler, maar dat kun je opzoeken op internet. We zijn in Kampen aan boord gegaan van het schip de Siloam en werden verwelkomt door 4 mensen van Mercy Ships. Arjen en Alize (directeur van Mercy Ships Nederland), Agnes (Vrijwilliger, werkzaam op Mercy Ships als verpleegkundige) en Bryce (Directeur Mercy Ships Global). Net zoals we destijds in Rotterdam warm werden onthaald, was dat ook nu het geval. Onze hut was voorzien van een soort kerstpakket met eten, wat nu over is en allemaal op de post naar Afrika gaat en de sfeer was gelijk goed. Superleuk om je als aanstaand bemanningslid van de Africa Mercy zo welkom te voelen.

 

Vanuit Kampen was er een tocht gepland naar Urk (waar ik zometeen uitgebreid op terugkom) en Enkhuizen. Het weekend is opgezet voor mensen die interesse hebben in Mercy Ships of, zoals ons, al zijn aangenomen voor korte termijn (korter dan 2 jaar). Er wordt doormiddel van presentaties een duidelijk beeld gegeven over wat Mercy Ships doet, wat hun visie is en wat de waarden zijn waarop de organisatie is gebaseerd. Erg interessant. Het maakt ons nog enthousiaster om te gaan en het bevestigd de keuze die we hebben gemaakt. Doormiddel van veel foto’s, documentaires en videobeelden krijg je een goed en vooral mooi beeld over wat Mercy Ships doet. We zijn verzadigd met informatie, maar we hebben een duidelijk beeld gekregen van de organisatie waar we voor gaan werken. Daarover zal ik zo nog wat schrijven.

 

Urk was onze eerste ligplaats van vrijdag op zaterdagnacht. Ik ben nog nooit van mijn leven op Urk geweest, of mijn ouders hebben dat goed geheim gehouden. Mirjam was natuurlijk wel op Urk geweest, maar dit is onderdeel geweest van haar multiculturele opvoeding. Althans, dat kan niet anders,…. Ik hoop dat het daarom was.

 

Het schip lag in de haven van Urk en het ligt aan het einde van het dock. Je kunt daar met de auto langsrijden, maar het is een weg waar je in principe niet hoeft te wezen, indien je niet op het schip hoeft te zijn. Tijdens een presentatie over iets wat ik ben vergeten, gebeurde het. Urk loopt uit! Auto’s, fietsers, bejaarde stelletjes, gezinnetjes, politie en vrijwillige brandweer, iedereen komt langs, remt af en kijkt naar binnen om te zien wat er gebeurd. Het is bizar. Mensen stoppen, kijken en rijden weer verder. Bas, die mee is en niets weg heeft van een aap, voelt zich wel zo. Dit moet het gevoel van een aap in de dierentuin zijn, zegt hij. Als heel Urk ons gezien heeft wordt het rustiger en kunnen we gaan slapen in onze hut. Hilarisch. De hut is net groot genoeg om in je eentje een rondje te draaien, zonder dat je alles van het plankje boven de wastafel stoot. Nu kun je denken dat dit aan mijn motoriek ligt, dat is misschien wel zo, maar het verschil is, dat ik daar thuis geen last van heb. Veel wakker, weinig slaap…. Dat is eigenlijk een beetje het verhaal van die nacht.

 

De volgende ochtend worden we voorzien van een uitstekend ontbijt en varen we verder richting Enkhuizen. Het weer is prima! We horen meer over Mercy Ships en krijgen ‘s middags de gelegenheid om nog een gesprek te hebben, waarbij we worden geïnterviewd. Eigenlijk hebben we ons interview, of beter gezegd, ons sollicitatie gesprek al gehad in Rotterdam. We besluiten om Enkhuizen in te gaan. Ook zien we vanaf ons terras de andere deelnemers langskomen. Het is leuk wat het gezelschap is aardig gemeleerd. Canada, Lithouwen, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Engeland en Nederland zijn vertegenwoordigd. Op het schip werken meer dan 40 nationaliteiten en mede hierom zijn er op het schip heel veel regels van toepassing. Dat moet ook wel als je met 430 man op een kluitje woont.

 

Voordat we zondag terugvaren naar Kampen, krijgen we nog een overzicht van een aantal essentiële dingen die we moeten weten over Mercy Ships. Bryce noemt het Unique Selling Points.

 

  1. It’s a Hospital Ship || there’s only one.
  2. Volunteer crew || that makes it cost effective!
  3. Healtcare Focus || meeting urgent needs of the poor and capacity building.
  4. Whole Person Care || physical, emotional, spiritual and social.
  5. Faith Based
  6. International || over 40 nationalities working on 1 ship.

 

De organisatie staat ergens voor en dat is merkbaar. Het voelt solide, georganiseerd en het maakt me trots, wanneer ik bedenk dat ik onderdeel mag zijn van zo’n organisatie.

Daarnaast is het fijn om te weten dat we vanaf de eerste dag tot en met de laatste dag effectief bezig kunnen zijn. Dat voelt alsof je optimaal gebruik maakt van je eigen skills en eerlijk gezegd geeft dat nu al een voldaan gevoel.

One thought on “Urk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*