Operatie Geslaagd

Allereerst, iedereen onwijs bedankt voor het meeleven. We kunnen zeggen dat de operatie goed geslaagd is. Na nog een heel lang gesprek tussen de arts en de patiënt op dinsdagavond….. we denken dat hij goed aanvoelde dat het een risicovolle operatie zou worden en ineens wilde hij de arts nog spreken om nog een aantal dingen te verduidelijken. Hij wilde zo graag dat zijn oog gespaard zou blijven. Dit kon de arts echter niet garanderen. De patiënt kon alleen maar denken, dat wanneer hij nog maar 1 oog zou hebben, hij waarschijnlijk nooit meer zou kunnen voetballen. Begrijpelijke angsten voor een patiënt.

Woensdag om 8.30 is hij voor OK gegaan. ’s Avonds om 19.30 kwam hij terug op de IC. Ruben mocht hem ophalen/ opvangen en dat is dan wel heel erg leuk… omdat dat het werk is wat je normaal ook doet. Je IC plek klaarzetten zoals jij dat wilt. Dat betekent dus: Niet de monitor op de grond, maar zo hoog mogelijk op een kruk. Beademingsmachine alvast aanzetten. Niet het sondevoedingszakje van de vorige dan nog ophangen maar alles lekker nieuw en schoon. Klaar om de patiënt op te vangen.

Patient kwam gelukkig heel stabiel terug. De chirurgen en anesthesisten en ander OK personeel komen bezweet maar opgelucht binnen. Wij denken allemaal… laat die patient alsjeblieft nog een lekker nachtje doorslapen met veel medicatie….zodat hij niet zoveel meemaakt van alles… maar nee hoor… hier laten we ze zsm wakker worden. En een morfinepompje… neuh…. Als hij pijn aangeeft mag hij een bolusje. Ongelofelijk!! Maar aan het einde van de avond wordt de patient wakker. Steekt zijn duim op en vraagt gelijk of zijn oog er nog zit.

De tumor is er uit. Heel riskant omdat hij helemaal om de carotis (halsslagader) heen zat. Helemaal om zijn oog heen. Slechts 2cm van zijn andere oog. Tumor lag in zijn hoofd helemaal tegen de dura (hersenvlies) aan. Kaakbot was helemaal weggeduwd. Alles is weggehaald zonder schade te geven aan de dura. Een spier vanaf zijn hoofd hebben ze naar beneden geplaats, tot onder zijn oog naar de neusbrug toe. Hiermee wordt zijn oog ondersteund, wat nu zou wegzakken omdat er geen steun meer is. We zijn er nog lang niet… maar de tumor is weg en dat was de bedoeling. 3 kg aan massale tumor.

Wauw… een wonder… twee goede chirurgen… een patient die gewoon een hoge pijngrens heeft…. Zeg het maar…. Het is zoals we hier nu steeds zeggen: THUNDERS BEAUTIFUL!

6 thoughts on “Operatie Geslaagd

 1. Whow!! Ja, dat mag je zeggen: “donders mooi!”
  Hét verschil in Thierno’s leven :-)
  Ben benieuwd naar zijn foto, als hij hersteld is.
  Knap werk van jullie allemaal!
  Dikke kus, Mam.

 2. mama janny en papa bart

  GEWElDIG om te lezen en ik geloof dat al dat meeleven en meebidden heeft geholpen!! WAUW……..wat een verhaal!!
  Liefs, veeeeeeeel liefs
  pap en mam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*