HOT TOPICS || VVF GARBAGE LITTLE BOY

Regelmatig overleggen Ruben en ik over wat we op onze blog moeten zetten. Wat willen de mensen thuis weten, horen, of wat juist helemaal niet. De volgende topics kwamen aan bod. Ik was vrij, dus ik heb tijd genoeg om vandaag een blog te schrijven. Helaas kan ik daarvoor niet in het cafe zitten omdat dan iedereen gevraagd en ongevraagd een praatje komt maken. Wat resulteert in een hoop gezelligheid, maar geen blog. Vandaar dat ik me opgesloten heb in mijn cabin en het volgende opgeschreven heb…….

VVF Dressceremony

VVF is een speciale afdeling in het ziekenhuis. Deze vrouwen hebben een fistel van hun blaas naar vagina, of alle mogelijke variaties die je daarop kan bedenken. Verpleegkundig Technisch gesproken ben ik blij dat ik niet op deze afdeling werk. Daar moet iedereen zich wat bij voor kunnen stellen.  Maar het is wel een van de meest bijzondere afdelingen, omdat de verhalen van de vrouwen intens zijn. Deze vrouwen zijn  jong uitgehuwelijkt, hebben te jong een kind gekregen, een gecompliceerde bevalling, kindje overleden, en een vesicovaginale fistel. Ze zijn incontinent, worden door hun man verlaten, verstoten door hun familie en leven vaak in afzondering. Wat een schrijnende gevallen. Maar eindeloze mogelijkheden om ze lief te hebben, ze als mens te erkennen, en naast de lichamelijk genezing ook een stukje genezing van het hart te zien. De VVF chirurgen zijn nu klaar met alle operaties, en de afdeling moet plaats maken voor een ander specialisme. Daarom hebben we deze week regelmatig een dresscermony. Dat is voor de vrouwen die een VVF hebben (maar inmiddels niet meer). Dus wanneer de operatie gelukt is en ze ‘droog’ zijn. Krijgen ze wanneer ze naar huis gaan een ceremony. Ze mogen hun verhaal vertellen en daarna krijgen ze nieuwe kleren, en wat spullen om ‘een nieuw leven’ te beginnen. Wat gaaf is dat. Mooi om te naar huis te kunnen sturen, maar met pijn in ons hart omdat ze ons hart gestolen hebben met hun eindeloze glimlachen, dankbaarheid en vreugde. Hot topic vooral ook voor Ruben omdat hij foto’s van de vrouwen mocht maken en ik behoorlijk trots ben op zijn resultaat!

       

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

Garbageplace

Hier heb ik nog niet over geschreven, maar is een van mijn passies hier geworden. Hoe kan vuilnis nou een passie zijn?? Nou ik kan het uitleggen, omdat er hier mensen op de vuilnisbelt wonen. Hartstikke dom, onhygiënisch en gevaarlijk maar waar.  Zo’n 100 mensen leven hier. De meeste mensen zijn vluchtelingen uit Sierra Leone. Ze verzamelen vuilnis uit de hoofdstad Conakry en brengen het naar hun woonplaats/vuilnisbelt toe. Daar doorzoeken ze het vuilnis of er nog wat bruikbaars of voedsel is te vinden om te eten. Ook kinderen spelen tussen het vuil, de varkens en vliegen. Veel van de jonge mensen daar zijn verslaafd aan alcohol en/of drugs. Daniel, een jongen die ik op het schip heb leren kennen kwam tijdens het hardlopen langs deze mensen en heeft contact met ze gelegd. Nu ga ik vaak samen met hem en nog 1 of 2 andere mensen 1 a 2 keer in de week naar deze plek toe. Daniel praat vooral met de jongere mannen, ik neem mijn verpleegkundig gereedschap mee en leef me uit op alle wonden, schimmels en andere gorigheid die ik tegen kom. Het is een beetje huis tuin en keuken werk, maar het is gaaf om te zien dat ernstig geinfecteerde wonden door een beetje schoonmaken en afdekken weer perfect helen. Dit geeft me onwijs veel voldoening. We hopen dat we deze mensen door regelmatig te komen kunnen motiveren tot een betere leefstijl. We proberen eigenlijk ze te motiveren om in ieder geval ergens anders te gaan wonen in plaats van op de vuilnisbelt. Misschien dat we ze daarin kunnen ondersteunen. Maar we moeten eerst zeker weten dat ze zelf gemotiveerd zijn om te verhuizen. Wanneer de ‘oudste’ van de plek dit echt gaat besluiten kunnen we kijken of we hun financieel of praktisch kunnen helpen. We zijn van plan om met de overheid te praten om te kijken of zij hun een plek kunnen wijzen waar ze huisjes kunnen bouwen. Grote dromen voor deze mensen….. niet wetende of we ze kunnen realiseren….. maar ondertussen gewoon doorgaan met de huistuinenkeukenpraktijk van Plomp en Valk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Little boy

Het onwijs ontroerende schattige ondeugende jongentje waar we de vorige keer over schreven maakt het goed. Hij is van stil en introvert in luidruchtig en explosief veranderd. Wanneer je zegt; “He krullenbol” dan herhaalt hij netjes wat je zegt. De operatie is geslaagd, maar het is nog niet klaar. Ondertussen helpt hij Ruben met het terugbrengen van bedden waarop Ruben de patiënten naar de afdeling brengt, na de operatie. Hij drinkt alle liefde die hij maar kan krijgen in. Het wordt een beetje een verwend patientje omdat hij zoveel aandacht krijgt. Maar ach….. hij heeft ook wat in te halen. Niet pedagogisch verantwoord maar daar denken we maar even niet aan. 

Dit zijn wel de hot topics van de laatste week. Jullie zijn weer een beetje op de hoogte. Bedankt voor alles wat  we van jullie horen/ krijgen en alle belangstelling die jullie voor ons hebben. We zijn onder de indruk dat jullie ondanks het drukke leven in NL de tijd willen nemen om een kijkje in onze wereld te nemen. We zouden jullie maar wat graag een tijdje een voor een hier naartoe willen halen om jullie een echt kijkje in onze wereld te geven. Wat trouwens voor een aantal wel gaat gebeuren. We zijn super blij dat mijn vader, Rubens mama en mijn zus ons komen opzoeken hier. We kijken er naar uit!

Liefs van Ruben

Die een patient zijn leven heeft gered met zijn bloed. Je wordt namelijk ter plekke opgeroepen om bloed te geven wanneer dit nodig is voor een OK.

 

 

 

 

 

Liefs van Mirjam

Die elke dag wel zwarte kinderen wil knuffelen.

6 thoughts on “HOT TOPICS || VVF GARBAGE LITTLE BOY

  1. Elke keer weer onder de indruk van jullie inzet en verhalen. Jullie hebben het talent mensen een gezicht te geven en het levendig te verwoorden. Een jaar geleden gedacht zo tot zegen te mogen zijn voor een ander en andersom de mensen daar tot
    zegen voor jullie zouden zijn?

    Hartelijke groet Olga
    Ps. Prachtige foto’s Ruben, zou je wat mee moeten doen:)

  2. We hebben groot respect voor jullie. En mooie werk wat jullie doen, vol met liefde en aandacht. En zou ik ook best de krullenbollen kindjes wil knuffelen. En goed van je , Ruben, dat je vlot bloed afstaat. Geniet verder. En mooie verhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*