TURBO KING – LA BIERE DES HOMMES

photo-29

 

 

 

 

 

Ondertussen in Pointe Noire. We zijn 3 weken verder sinds Ruben weer op het schip is en cabin No.4422 weer bewoond wordt door het echtpaar Plomp. Een prima situatie als je het ons vraagt. Toch staat de tijd niet stil en is er eigenlijk weinig tijd om even met zijn tweeën te zijn. Nu zijn we eigenlijk niet echt goed in tijd nemen voor elkaar, maar een community is wel een beetje een ander verhaal. Zit je net met z’n tweeën aan een kop koffie klopt er iemand op de deur… Geen romantische ontbijtje op het dek, maar gelijk weer aan het werk. 11 patiënten die vandaag een, voor hen, levens veranderende operatie ondergaan en zeker 20 patiënten die beneden in de haven zitten te wachten om gezien te worden en hopelijk een kaartje krijgen met daarop hun operatie datum. Het mag duidelijk zijn, Ruben vertrekt naar de operatiekamer en maakt de uitslaapkamer gereed voor de patiënten die straks slaperig en vaak verward daar naar binnen worden geschoven. Mirjam vertrekt naar de screening tent op het dock in de haven. Afgelopen week is Ruben een ochtend in de tent geweest om te helpen met het screenen van Max Fac patiënten. Dat zijn de patiënten die chirurgie in het aangezicht nodig hebben. Meestal vanwege een tumor of een gespleten lip. Er zijn er 9 die we die ochtend zien. Onder hen is een 48 jarige vrouw met een bult ter grote van een ping pong bal op de zijkant van haar gezicht. Net als de anderen zie je dat ze gespannen is. Dit is de tweede keer dat ze oog in oog komt te staan met een blanke die in een vreemde taal zijn of haar conclusies trekt en aan die ping pong bal voelt. Tijdens de eerste selectie dag is ze gezien en heeft ze van een verpleegkundige een datum gekregen om zich hier te melden. De vrouw draagt een T-Shirt met daarop een print van het lokale biermerk. “Turbo King, la biere des hommes”. Maar wij noemen het ‘vrouwenbier’, omdat de dames meestal voor dit bier kiezen. Er zijn veel mensen die met kleding lopen waar reclame op staat van Congolese corporaties als Primus, Turbo King en natuurlijk de oliemaatschappij Total. Misschien verwachten de mensen wel dat ze er na hun operatie een klein Mercy Ships logo op hun huid aan overhouden. Nadat we de vrouw hebben onderzocht en hebben geprobeerd om wat meer over haar voorgeschiedenis te weten te komen is het tijd voor de chaplaincy. Dat is een soort van pastoraal team wat met lokale mensen werkt. Deze mensen kunnen vaak op cultureel gepaste wijze een stukje psychologische hulpverlening toepassen. Er moet namelijk bloed worden afgenomen om te kijken of deze vrouw HIV positief is. Een tumor op die plek is namelijk kenmerkend voor patiënten met HIV. De vrouw is nog nooit eerder getest en je ziet dat de zenuwen van dit bericht niet minder worden. Nadat het bloed is afgenomen worden de andere patiënten gezien en zo nodig wordt er bloed afgenomen en een röntgen foto of CT scan gemaakt. Iedereen krijgt een boterham en een appel en wij gaan ook lunchen. Na de lunch krijgen we de lab uitslagen door. De vrouw met de ping pong bal op haar kaak is HIV positief. De andere patiënten komen aan boord voor verder onderzoek door de chirurg die tussen de operaties door gauw even komt kijken. De vrouw in haar bier T-shirt zit beneden op de bank als een soort reserve speler in de dug-out. Team Turbo King weet nog van niets, maar het kan niet zo zijn dat ze zich niet afvraagt waarom zij op de bank moet blijven zitten. Dan komt de chaplain bij haar. In de tent staan 3 stoelen klaar. De vrouw krijgt te horen dat ze HIV besmet is. Dat was het dan. Einde verhaal. Geen operatie. De vrouw krijgt de mogelijkheid om alles te vragen wat ze wil weten en ze wordt geadviseerd om naar een ziekenhuis te gaan voor medicijnen. Bij het bloed afnemen kijken we gelijk naar het aantal CD4 cellen en CD8 cellen. Op basis hiervan kan de arts in het ziekenhuis bepalen welke medicatie ze nodig heeft en zo hoeft ze niet eerst weer bloed af te laten nemen waar ze dan voor zou moeten betalen. Medicatie kan in de meeste gevallen gratis worden opgehaald, wanneer je bloed hebt laten prikken. Voor Mirjam is het niet de eerste patiënt, maar bij Ruben gaat het er niet in. Het voelt zo oneerlijk. Sorry, we gaan u niet opereren en niet alleen dat, u bent ook HIV positief. Als u hier wacht krijgt u een papiertje waarmee u hopelijk gratis pillen krijgt en dan komt de auto u zo ophalen. Wordt u tot buiten de poort gebracht en dan kunt u naar huis. Kunt u daar vertellen dat u HIV positief bent.

Thuis zeggen ze dan dat je tegenwoordig heel oud kunt worden wanneer je HIV positief bent. Je hoeft er niet meer dood aan te gaan. Een chronische ziekte is het.

De andere patiënten van die dag komen later terug of zijn op de lijst gezet voor een operatie. Het is lastig om te bedenken of de vrouw met het Turbo King shirt nu “geholpen” is of niet. Mercy Ships heeft haar misschien niet gebracht waar ze op had gehoopt. Wel heeft ze kennis van hetgeen waarvan ze niet wist wat het was en kan ze misschien voordat ze daadwerkelijk ziek wordt aids remmers gaan slikken.

 

One thought on “TURBO KING – LA BIERE DES HOMMES

  1. Hallo Ruben en Mirjam,

    Ik wens jullie samen heel veel succes met jullie verdere werkzaamheden aan boord. Blijf jullie verhalen volgen hoor.
    Doe alle bekende de hartelijke groeten van mij,

    Bianca Busser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*