Nelson

 Photo Credit Ruben Plomp, Hope Center, Patients, Crew

Ik wil er niet omheen draaien, maar Nelson Mandela was niet mijn grote held. Nu moet je niet gelijk conclusies trekken, maar ik kende de beste man gewoon niet goed genoeg. Ten tijde van zijn vrijlating en benoeming tot president was ik geïnteresseerd in andere dingen dan de politiek van een land waarvan ik het bestaan nauwelijks wist.

Natuurlijk wist ik van Zuid-Afrika, maar dat was puur omdat ik  dat moest leren voor mijn aardrijkskunde repetities. Dat hij niet alleen invloed zou hebben op zijn eigen landgenoten was misschien al langer verwacht of bekend. Natuurlijk heb ik me verdiept in wie hij was en ik ben tevreden met wat ik van hem weet en maak me niet druk dat ik geen Mandela kenner ben.

Inspirerend is hij absoluut en dat zal hij ook wel blijven. Inspiratie is iets wat ik bewonder. Als je anderen kunt inspireren ben je van grote waarde. Of je nu Mandela, Theresa, Ghandi of Henk heet. Mijn hoop is dat ik elke dag iemand mag inspireren.Ik blijf geïnspireerd door een groot deel van de patiënten hier. Misschien is dat het cultuur verschil wat dit veroorzaakt, maar mensen hier praten niet over hun rechten. Praten over mensenrechten is hot, maar hier word ik geïnspireerd om recht te doen voor de mensen om mij heen. Ik ben niet heilig, perfect of de perfecte mensenrechten activist, maar ik ben hier om recht te doen voor een ander en daarbij de ander centraal te stellen. Naastenliefde, de ander uitnemender achten dan jezelf, een eind maken aan onderdrukking, en niet mee willen doen aan beschuldigingen en kwaadsprekerij.

Ik hou nooit zo van de vraag; “en wat doe jij?”. Maar misschien komt dat omdat het mij wat oncomfortabel maakt. Misschien denk jij dat ook omdat je niet iets op grote schaal doet, je bang bent dat het niet goed genoeg is. Te dicht bij huis of niet noemenswaardig. Als je vandaag de kans hebt om iemand te inspireren dan ben je ook een beetje Mandela. Mandela was ten slotte ook gewoon Mandela.

 

4 thoughts on “Nelson

  1. Allerliefste Ruben,

    Je missie is voor vandaag geslaagd. Je hebt me wederom tot tranen toe ontroerd en ik ben absoluut geïnspireerd door jou. Wat heb je je gevoel mooi verwoord.
    Liefs van mij voor jou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*