OYO OUESSO AND IMPFONDO

Ik ben terug van een 2 weken trip, de binnenlanden van Congo in. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mag doen. Ik mag onderdeel zijn van een klein team waar de missie van Mercy Ships wordt uitgedragen. Het hulp bieden aan de ‘vergeten armen’. We varen niet alleen met schip naar het arme Afrika, we lopen de extra mijl om de patienten in de uithoeken van het land te vinden, die anders misschien niet horen van ons grote witte ziekenhuisschip.

Tijdens deze trip hebben we ons vaak afgevraagd hoe we het succes van deze trip moeten meten. Natuurlijk moesten we 300 patienten vinden en is de organisatie en de overheid gefocused op het aantal patienten dat we vinden en screenen. Maar hangt het succes af van puur alleen de statistieken? Of we alle operatie plekken opvullen??

 

De statistieken zijn belangrijk , maar ze vertellen niet het hele verhaal. Elk patientennummer heeft een naam , en elke naam is een leven, mensen die hun eigen verhaal te vertellen hebben. Wanneer we praten cijfers , moeten we niet die ene vergeten…….

Dus in plaats van te focussen op aantallen wil ik je de mensen laten zien, die we ontmoet hebben tijdens deze reis. Ik wil dat je net zo enthousias bent als ik, wanneer ik praat over de mensen van wie het leven strategisch doorsneden is met het mijne de afgelopen weken. Mensen zoals Simon , die ondanks zijn grote neurofibroma op zijn gezicht , niet kon stoppen met glimlachen nadat hij zijn patiëntenkaart kreeg

935591_10152026551280306_2070405298_nOf Benjamine die ernstige brandwonden opgelopen heeft aan haar beide armen en nek, 6 jaar geleden.

S0260050

Of Siara, geboren met een gespleten lip en gehemelte , zij en haar moeder wonen in Impfondo als vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek.

S0340072

Of Chadley , Annie , Brunelle , Emanuel en Esperance . Mensen die nu de mogelijkheid hebben om de operatie te ondergaan die ze anders nooit gehad zouden hebben. Zodat op deze manier vernieuwde hoop ontspringt en waardigheid hersteld wordt.

Met de Oyo, Ouesso en Impfondo screenings achter de rug,  honderden kilometers gereisd met auto en vliegtuig, kijk ik er nu al naar uit om deze mensen weer te mogen ontmoeten in Pointe Noire.

600359_10152028562745306_1908833474_n

Het is voor mij een eer en een voorrecht om Mercy Ships vertegenwoordigen als we zoeken naar geschikte chirurgische kandidaten in Congo. Onwijs dankbaar voor alle gebeden en bemoedigende berichten die ik heb ontvangen . Het is tof om te weten dat ik honderden mensen op de Africa Mercy en over de hele wereld heb die achter mij en Ruben staan.

S0668392

2 thoughts on “OYO OUESSO AND IMPFONDO

  1. Je bent inderdaad bevoorrecht dat je hoop mag brengen aan deze vergeten groep. Ik voel me erg bevoorrecht dat ik je ken en dat ik getuige mag zijn van je belevenissen in het Afrikaanse.
    Mooi om te lezen!

  2. Hallo Ruben en Mirjam,

    Ik hoop dat jullie fijne Kerstdagen hadden en alvast de beste wensen voor 2014!
    Veel succes met jullie verdere werkzaamheden aan boord.

    Groeten van Bianca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*