Sta Stil

Er zijn altijd zoveel nieuwsberichten. Elke dag wordt er iemand geboren, wordt er iemand dood geschoten, is er oorlog, honger, ontdekken we een nieuwe diersoort.
Het leven gaat door. We kunnen niet naar West Afrika, maar we hebben een alternatief. We gaan naar Madagascar. Daar zijn we op dit moment op weg naar toe. Op dit moment varen we 530 km uit de kust van ik denk ergens Togo/Ghana….

Maar nu wil ik even dat de wereld stopt. Ik wil dat iedereen dit leest.

Vorige week mailde ik met een arts die we goed kennen van de tijd dat we in Guinea waren. Hij werkt in een kliniek in het noorden van Guinea. Hij was in de tijd dat we in Guinea waren een van onze contact personen. We zijn daar naartoe geweest om patiënten te screenen. En zoals jullie misschien wel weten. Delamou, mijn muze voor Guinea 2012-2013 kwam uit Nzerekore en werd op het schip geopereerd. Toen we vorig jaar nog het plan hadden om terug te gaan naar Guinea had ik alweer veel contact met deze kliniek. Gewoon om weer die samenwerking op te bouwen.

Wat een teleurstelling voor hen toen ze hoorden dat het schip niet naar Guinea kwam. Over en weer bleven we in contact, gewoon om te horen hoe het ging, de kliniek ligt in het gedeelte van Guinea dat getroffen is door de Ebola.
Vorige week mailde hij dat een deel van zijn team dat in de dorpen om de kliniek heen training en voorlichting over Ebola geeft vermist werd. Geen contact mee te krijgen.

Toen ik afgelopen donderdag berichten las over medisch personeel dat op brute wijze door mensen in Wome omgebracht waren, moest ik natuurlijk gelijk aan deze mensen denken. Gisteren bleek dit helaas waarheid te zijn. Hoe een van de duizenden nieuwsberichten in kan slaan als een bom…..
Mensen die we kenden, die ons geholpen hebben om patienten te vinden, mensen die hun leven daar inzetten om goed te doen, vermoord. Dit omdat er zo’n angst en achterdocht leeft onder de bevolking. Intense onrechtvaardigheid. Lees hier het nieuwsbericht

Ik wil gewoon even stil zitten, huilen, morgen is er weer een dag.

10645151_10152624598250306_6331865604561771262_n

8 thoughts on “Sta Stil

 1. Beste Ruben en Mirjam,

  Wat een immense verdrietig nieuws. Dan staat inderdaad de wereld stil… en daar word je zelf stil van.
  Heel veel sterkte.
  Moge de Here in deze stilte jullie omringen met Zijn liefde en troost.

  Olga

  • Hoi Ruben en Mirjam,

   Heel heftig allemaal. En ik van de week nog aan collega’s uitleggen waarom mensen in Africa niet naar het ziekenhuis willen of bang zijn voor de medische zorg. Mensen hier begrijpen er niets van. En ik wist niet dat jullie ze kenden. Heel veel Zegen van Hem en we brengen het bij Hem.
   JePa en JeMa.

 2. Lieve mensen,

  ….hier wordt ik ook inderdaad erg stil en verdrietig van,.
  Wat is er toch veel verdriet en onmacht in deze wereld.
  Ik wens jullie ook heel veel sterkte en kracht toe en ben trots dat er gelukkig nog mensen zijn zoals jullie.
  Heel veel succes met alles, zowel in jullie werk- als privéleven.
  Erg trots op jullie.

  Liefs Marika

 3. lieverds, vreselijk! mijn wereld staat ook even stil..en mijn hart huilt mee.. wat kunnen we anders dan het uitschreeuwen naar onze hemelse Vader en
  vragen om Zijn troost en ontferming.

  Heer ontferm U!!!!

 4. Wat ontzettend verdrietig, zulke toegewijde mensen die hun volk willen helpen met risico voor hun eigen gezondheid…. en dan wordt er zo gehandeld. Sterkte met het verlies van deze Guinese vrienden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*